S’Arnella, el far del nord

Far de punta de s’Arnella (far 31780/A) Port de la Selva

Situació: punta de s’Arnella L: 42º20’N / l: 03º11’E.
Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: 22 metres.
Forma del far: torre sobre un edifici gris, amb cúpula blanca.
Llampada: blanca. 1 esclat cada 5 segons.
Longitud de l’esclat: nominal: 13 milles.


El far està ubicat en un penya-segat de la costa de la Selva, a la punta que limita al nord l’ansa de la badia de la Selva, a una alçada de 22 metres sobre el nivell de mar.

Inaugurat la nit del 16 de desembre de 1913, es va construir per una iniciativa del 1891 portada per la Sociedad de Salvamento de Náufragos de Girona. És al vessant nord de la península de cap Creus, a una milla al nord-oest del port refugi de Port de la Selva, sobre una petita esplanada a l’extrem de la punta de s’Arnella.

Aquesta ampla zona costera es comporta com un mur de contenció del mar i el vent, ja que es troba a sobrevent dels vents de tramuntana i mestral, els dos vents dominants de la zona junt amb el llevant, especialment perillós en aquest litoral. Aquests vents, quan són forts, fa que sigui molt complicada la navegació per aquesta zona, sobretot venint del nord, si no es té una referència òptica i lluminosa per esquivar els penya-segats.

La seva estructura arquitectònica, composta de casa i una torre quadrada amb cúpula blanca va servir de model per a altres fars construïts a començaments del segle XX, en un segon programa de millora del sistema de fars de la costa espanyola. L’edifici original va inspirar la futura construcció del far de Tossa, que es va construir dos anys després.____________________
Per a compartir-ho:
.

3 Respostes to “S’Arnella, el far del nord”

 1. hypàtia escrigué:

  Si tanco els ulls,
  si confio…..

  el mar….
  captar-ne l’essència en la imatge perfecta d’un far,
  d’un cel, d’un blau…
  deixar que la salabror s’enganxi a la pell, tancar els ulls, confiar….
  i trobar el nord…. o crear-lo!!

  si tanco els ulls,
  si confio….

  sóc mar…
  a voltes fosc i fons, ombrívol,
  a estones lluent sota el sol, mil guspires plata sobre el blau radiant,
  o escuma ferotge, o tempesta violenta,
  onada flonja

  sóc veler,
  navegant sense brúixola, capità apassionat, minúscula taca blanca a mercè del blau…

  i sóc far…

  si tanco els ulls,
  si confio,
  puc veure la guspira d’una llampada potent,
  ben endins,
  el magma de la pròpia essència
  apuntant, diàfan, el meu nord

 2. Núria Caba i Arnella escrigué:

  hola,
  estic investigant sobre el meu segon cognom.
  jo sabia que a Cadaquès i havia vist La Punta de s’Arnella.
  Arnella està entre els únics 15 COGNOMS CATALANS dels qual no se’n sap el seu orígen.
  Tots el Arnella procedim, segons documentació del segle XI, del Mas ca n’Arnella que limita just entre Terrassa i Sabadell. de moment no en sabem res d’anterior perquè hauríem d’anar a buscar a l’antic Arxiu de la Corona d’Aragó….i encara està per averiguar què hi podem trobar o no.
  El cas és que el dia 9 de juny fem una trobada d’Arnella’s, un dels qui està interessat en la història és el Jaume Arnella molt conegut com a cantant , compositor, rondaller….al nostre país, que va començar amb el grup de Folk, a finals del 60.

  suposo, jo, que els Arnella podrien venir de l’Alt Empordà…o bé….que entre tants fills Arnella que figuren en l’arbre genealògic…poter algun a l’edad mitjana fa fer cap i es va establir al nord de Catalunya. tot són hipòtesis, per ara.
  gràcies pel teu blog del coneixement de la nostra costa.

  Si em pots orientar….estara bé…perquè no tinc cap connexió a la zona de Cadaqué i Port la Selva.

  Núria

 3. hypatia escrigué:

  Hola Núria,

  Abans que res, deixa’m agrair-te que hagis escrit als comentaris del blog explicant-nos la teva recerca, compartint i humanitzant així la nostra història i la nostra geografia.

  Quant a la teva cerca però, poca cosa et puc orientar. L’únic que et sé dir és que aquest far, entre Llançà i Port de la Selva (a l’altra banda de Cadaqués), pren el seu nom de la punta geogràfica que l’acull, els historiadors de la qual no saben segur si dir-ne s’Arnella o Sa Arenella. Potser aquesta sigui (o no) una pista per on començar a tibar fil: la geografia i la seva nomenclatura.

  Potser també, podries consultar l’Ajuntament de Port de la Selva, indret al que pertanyen els terrenys de Punta S’Arnella….?

  Puc mirar-te alguns llibres que tinc per casa a veure si en parla una mica més, però així de memòria no em sona que incideixin massa en el nom….

  Espero que la trobada que feu a principis de juny sigui un èxit; potser allà també algú més haurà tingut la teva inquietud i en sabrà alguna cosa més.

  En qualsevol cas, ànim i no defalleixis!! Endavant!!

Deixar una resposta

*