El Far de Sant Sebastià (far 31250/F) Palafrugell

Situació: cap de Sant Sebastià L: 41º53’N / l: 03º12’E.
Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: 167,30 metres.
Forma del far: torre blanca sobre un edifici blanc.
Llampada: blanca. 1 esclat cada 5 segons.
Longitud de l’esclat: 32 milles.

És el far més important de Catalunya.

Dalt del promontori del cap de Sant Sebastià, a una alçada de 168 metres sobre el nivell del mar, és el far que té més projecció lumínica de tot l’estat espanyol i un dels de més gran abast del món. La longitud teòrica de l’esclat és de 32 milles, però es veu, a la pràctica, a més de 50 milles, perquè està situat molt alt i gràcies a la seva potència lumínica. És un far catalogat de gran far de 1er ordre i constitueix, des de la seva construcció, a mitjan segle XIX, el punt de referència internacional de l’extrem SW del golf de Lleó.

Va ser inaugurat l’1 d’octubre de 1857, i es troba en un paratge de molta significació marítima perquè és en un punt estratègic del pas de les embarcacions que van i vénen cap a Marsella, Gènova i Còrsega.

Des de l’edat mitjana sempre ha estat ocupat aquest promontori com a lloc d’observació i guaita del pas d’embarcacions. Fins i tot, l’ermità que es va instal·lar al segle XVII en aquest contorn, feia funció de sentinella, donant l’avís als veïns del rerepaís, de possibles incursions de pirates o naus sospitoses.

El far està sobre un penya-segat, molt escarpat, de color vermellós rosat, que avança cap el SE. Molt a prop seu, a uns 500 metres al nord, hi ha l’ermita de Sant Sebastià.

Està format per una torre cilíndrica blanca de 12 metres d’alçada, situada al bell mig d’un edifici blanc amb teulades vermelles. La seva llum és el punt de referència dels vaixells que hi recalen de nit, per poder cercar refugi al port de Palamós, quan bufa vent del nord al golf de Lleó. Malgrat la seva importància, no va ser electrificat fins l’any 1940, amb una làmpada de 3.000 W.

A prop també hi ha la instal·lació del radiofar, posat en funcionament l’11 de desembre de 1970. Està conjugat amb els rafiofars de Maó i del Llobregat.

I un hotelet deliciós, l’Hotel El Far, en un altre post, més endavant, us en parlaré…. i del postaler!! veureu quina potència….____________________
Per a compartir-ho:
.

2 Respostes to “El Far de Sant Sebastià (far 31250/F) Palafrugell”

  1. Joan escrigué:

    al costat de yafranc hi ha calella sobre la muntanya hi ha un bloc d´apartaments (molt lletjos i molt alts) que queden ala mateixa alçada del far jo voivia a l´atic d´un dels blocs i ala nit deixant la persiana mig aberta la llun del far il.luminava la façana i dins de l´havitacio veia com entrava la llum entre els forats de la persiana y des de st. feliu de guixols es pot veure la llum del far ( has de pujar ala muntanys i saver el lloc on veure´l, mencanta aquest far de dia i de nit amb totes les vistes que el vorejen.aqui la meva petita historia.ernest

  2. hypatia escrigué:

    Mil gràcies per compartir la teva història, Ernest, a mi m’ha encantat de llegir-la…..

    Un petó ***!
    Hyp

Deixar una resposta

*