Els fars catalans

Abans d’endinsar-nos-hi del tot, una mica d’història…. o de situació:

La majoria dels fars de la costa catalana foren erigits durant el regnat d’Isabel II, en un programa engegat pel primer ministre O’Donnell per il·luminar la que aleshores es coneixia com a “fosca costa espanyola”. El ritme constructiu va comprendre el període entre els anys 1852 i 1868. Després s’hi van afegir els fars complementaris i de reforç.

D’entre els fars singulars d’aquesta costa catalana cal esmentar el de Sant Sebastià, que és el far espanyol i europeu de més llargada lumínica. Es pot veure a 32 milles de distància. També cal destacar el far del cap de Creus, el més oriental de la península Ibèrica, o el del Llobregat, el far en actiu més antic de Catalunya, en l’actualitat dintre de la ciutat de Barcelona.

Si els fars, històricament, s’havien col·locat en llocs inhòspits i aïllats, ara, a la província marítima de Barcelona, es caracteritzen per estar immersos en el traçat urbanístic de les poblacions turístiques del litoral.

De la web del Port de Barcelona____________________
Per a compartir-ho:
.

Deixar una resposta

*