Far de Cavalleria (Menorca)


Situació
: Cap de Cavalleria, 40º 05,3′ N 4º 05,5′ E

Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: 94 metres.
Forma del far: torre envoltada de cases blanques.
Lampada: 2 esclats blancs cada 10 segons
Longitud de l’esclat: 22 milles.


La Carme m’envia les seves fotos del Far de Cavalleria, a l’Illa de Menorca, d’un octubre en que van visitar-lo…. Gràcies, Carme!!


Però… què en sabem, d’aquest far?

Les històries de naufragis ocorreguts als voltant del Cap de Cavalleria, mes de 700 entre els segles XIV i XIX, expliquen que fos aquest far un dels mes sol·licitats a l’establir-se el Pla de 1847.

La seva construcció era crucial. El cap de Cavalleria, situat en la zona més oriental de les Balears, i entre el golf de Lleó i Algèria, era el punt de recalada i partida de tots els vaixells que, des de l’estret de Gibraltar i la costa d’Àfrica, es dirigirien a França i Itàlia.

Les obres no van tenir postor; pel que, per a no demorar la seva execució, es va adoptar l’acord de realitzar-les a través de l’administració a partir del projecte dissenyat per l’enginyer Antonio López.

Les obres van ser iniciades en 1854 i es va inaugurar el 1 de març de 1857.

La torrassa del far té 15 metres i està a 94 metres sobre el nivell del mar. El focus lluminós és de segon ordre i mostra grups de dos llums blanques cada deu segons. Arriba a un màxim de 22 milles. Al peu del far podem observar la pedrera de arenisca d’on es van extreure els blocs per a construir l’edifici.

Al 1922 va substituïr-se la llanterna originals de cristalls plans per una altra de cristalls corbats de 3 m. de diàmetre, i l’optica original per una altra de 500 mm de distància focal.

El Far de Cavalleria va ser l’últim de Balears que va funcionar amb el sistema de vapor de petroli a pressió. Al 1988 va ser substituïda per un llum elèctric de 1.500 W, alimentada amb energia produïda per grups electrògens.

Actualment funciona amb energia solar.

El Far de Cavalleria, un etern vigia que mira la Mediterrània des del seu espadat altiu, nu….____________________
Per a compartir-ho:
.

Deixar una resposta

*