Far de Torredembarra

Situació: Punta de la Galera, Torredembarra (41° 7′ 55,71″N, 1° 23′ 41,33″E)
Coordenades GPS X: 1.8792142608540443, Y: 42.23374563903584
Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: 58 m
Forma del far: torre octogonal de 38 metres, coronada per un mirador cobert amb un ampli voladís d’acer galvanitzat recobert amb xapa de bronze sota la llanterna
Llampada: grup de 5 llampades blanques
Longitud de l’esclat: fins a 29,3 milles.

Far de Torredembarra
Far de Torredembarra

.
Coincidint amb la quasi-estrena de la seva nova càmera (que vam ajudar a triar), la Maria, coneixedora també de la meva dèria pels fars, va capturar-me algunes imatges precioses en visitar el Far de Torredembarra.

Aquest és el darrer far construït a l’Estat Espanyol el segle XX i va ser dissenyat per l’arquitecte Josep Maria Llinà. Va inaugurar-se el 30 de desembre de 1999 i va posar-se en marxa el primer dia de gener de l’any 2000.

Venia a cobrir la zona d’obscuritat situada entre els fars de Salou i Vilanova i la Geltrú, amb un grup de cinc llampades blanques de fins a 29,3 milles d’abast.

És el far el que té la torra més alta de tots els fars de Catalunya, 38 metres, superant en 7 metres el Far del Llobregat.

Està situat a Punta de la Galera, a Torredembarra, molt aprop de la zona urbanitzada. Vist des de l’aire, fa patxoca veure un far sense edificació annexe, només amb la torra directament enclavada sobre el penya-segat.

Punta de la Galera

Punta de la Galera

Igualment, crida l’atenció, no només la forma octagonal de la torra, sinó també el mirador cobert que la corona, una finestra oberta a una esplèndida vista sobre la mediterrània i sobre el port esportiu de la ciutat.

Torra_Far_Torredembarra

Torra_Far_Torredembarra

Far de Torredembarra

Far de Torredembarra

L’encesa del far es va realitzar a les 00.00 hores del dia 1 de gener de l’any 2000. Per donar simbolisme a l’esdeveniment, tal com mana la més antiga tradició, l’enginyer responsable dels Senyals Marítims va trametre un telegrama al tècnic encarregat de la cura del far amb el següent text (*):

Destinatari: Miguel Ángel Sánchez Terry, tècnic de Senyals Marítims. Far de Salou (Salou) Tarragona

Coincidint amb l’entrada del nou segle i del nou mil·lenni, a les 00.00 hores dia 1 de gener de l’any 2000 procedirà a l’encesa del nou Far de Torredembarra. Durant tota la nit i fins la matinada romandrà a la cura de l’enllumenat per a preveure qualsevol anomalia que pugui produir-se. Salutacions.”

L’Enginyer Encarregat del Servei: Ramon Juanola i Subirana.

D’aquesta forma i per extraordinària coincidència, el Far de Torredembarra passarà a la història com l’últim dels fars construïts en el segle XX i en el segon mil·lenni, i el primer dels encesos en el segle XXI i en el tercer mil·lenni.

moon_trans

.

(*) Informació extreta de la pàgina del l’Autoritat Portuaria del Port de Tarragona (Far de Torredembarra) on podeu trobar informació molt més detallada de la ma d’en Miquel Àngel Sànchez.____________________
Per a compartir-ho:
.

Deixar una resposta

*