Migrar de Joomla! a WordPress
Hi ha moltes raons per voler canviar de Joomla! a WordPress com a CMS; segur que al revés també hi trobaríem arguments, no és aquesta una qüestió que vulgui debatre aquí ara.
Jo tenia un Joomla! 1.5.4 que suportava la web del domini que esteu visitant ara. Era una eina molt potent però també versàtil i flexible… d’acord que era una eina excessiva per a l’ús que jo en feia, però la tenia ben adaptada a la senzillesa de les meves necessitats. I usant-la, n’aprenia…
.
No vaig actualitzar el “meu Joomla!” a mida que anaven sortint versions, sempre massa ocupada per a entretenir-m’hi una estona i amb la idea que “total, si ja funciona val més no tocar-ho“…
Doncs no: no ho toques tu però ho toquen els altres; al servidor on tinc allotjat domini i web van actualitzar les versions de PHP i MySql (un acció molt d’agrair, tot s’ha de dir també) i ai, las!, el Joomla! 1.5 va quedar internament trinxat: funcionava aparentment a la web, però tenia mil codis d’error a l’administració que feien inviable la seva gestió. En resum, no es podien veure, i menys modificar, ni menús, ni mòduls, ni components…
Vaig patir un atac d’spam al domini: de sobte, la web enviava tota sola més de mil correus cada dia!!! I vam decidir ser expeditius: com a mesura inicial vam deshabilitar el servei de “sendmail“; com a mesura secundària, s’imposava una actualització urgent del CMS.
Si us he de ser franca, hauria actualitzat a una nova versió de Joomla!. Ho vaig preparar tot per a fer-ho però em vaig trobar que un Joomla! petat com el meu no admetia la instal·lació dels components del connector que l’havia de guiar a l’actualització (vegeu com actualitzar Joomla! aquí).
Què fas doncs? Cal una instal·lació nova, de zero. I posats a fer-la nova doncs, demanes dues coses:
1 Instal·lar un CMS adaptat a les teves necessitats i, important també,
2 Poder mantenir els articles, les entrades i el contingut que ja hi tenies
Vaig començar per la segona, provar d’exportar i desar les entrades des de Joomla!, recuperar-les per a trasladar-les després a un nou Joomla! nou de trinca. Confesso que no vaig aconseguir-ho, no sé si ho hauria fet ni tenint una instal·lació sense errors d’execució. Com es deuen exportar les entrades de Joomla!?
Així doncs, decideixo migrar el Joomla! cap a un WordPress. Com ho faig?
Si rondeu xarxa, veureu que l’eina més democratitzada per a fer aquesta migració és un script anomenat “Joomla2Wordpress” (vegeu-ho per exemple aquí)
Vaig provar-la, sí, i tot i que seguia les indicacions al peu de la lletra, no me’n vaig sortir; adaptava categories i etiquetes i autors i… i sempre acabava el procés amb algún “Query request error” que l’avortava i que no acabava de dil·lucidar: desesperant.
Finalment, la solució va ser molt més senzilla; existeix una eina a WordPress que fa exactament aquesta feina sense necessitat de grans coneixements tecnològics: es tracta del connector anomenat “FG Joomla to WordPress” (vegeu-ne la web de l’extensió aquí)
.
Per tant, el procés és ben senzill:
- Des del Tauler del WordPress destinatari, a l’apartat /extensions/ del menú lateral, afegeixes el connector. El cerques pel nom (“FG Joomla to WordPress”), i un cop instal·lat, l’actives.
. - A l’apartat /Eines/importa/ ens haurà aparegut una nova eina d’importació: el “Joomla (FG)”
- El cliquem i engeguem el procés. El primer que ens demana és que buidem el WordPress de contingut. Llavors, unes quantes dades del Joomla! antic (versió, base de dades i nom i contrasenya de l’administrador). Omplim la informació i amb un clic final (quasi màgia) ens importa tota la informació que teníem a l’antic Joomla! (incloses categories, subcategories, entrades, imatges,…). L’únic que haurem de revisar, que he hagut de revisar, han estat els enllaços relatius (si n’hi havia) a imatges o documents allotjats i que linkaven al mateix servidor.
Finalment, és clar, cal entretenir-se a dissenyar i muntar el nou WordPress: escollir plantilla (la meva té exactament la mateixa aparença que tenia la de Joomla!, una Nexus de Rockettheme) pàgines que hi volem, reordenar categories i subcategories, etiquetes, navegació, ginys,…
Entretingut també, i tant,
però tecnològicament assequible per als que no som tecnòlegs.
Article sota Joomla! i WordPress a l’eTecnologia
Si ho vols compartir: