Formentera

El Far de Sa Mola, a Formentera, està situat en l’única elevació de l’illa, en un extrem abocat al vertígen d’un espadat que cau en vertical 192 metres sobre el mar.

En una de les novel·les de Jules Verne, potser de les menys conegudes, la titulada Héctor Servadac, l’illa de Formentera hi té un protagonisme especial. És per això que en el far hi podeu trobar una placa commemorativa a aquest escriptor.

En la novel·la (no gens fàcil de resumir en poques línies), el protagonista, l’Hèctor, un capità de la marina, i altres personatges complementaris, es troben un bon dia viatjant per l’espai exterior en el que creuen és un tros de la Terra, després de la col.lisió d’un cometa amb el nostre planeta. Però aviat descobreixen que allà on estan és damunt del propi cometa, que de pas se n’ha emportat amb ell fragments terrestres, entre els quals s’hi troba l’illa de Formentera. Un científic que estava a La Mola observant l’arribada del cometa és l’única persona que pot informar Servadac i la resta d’intrèpids navegants espaials de tot el que ha passat. Un viatge apassionant que cap pitiús hauria de desconèixer.

Val a dir que hi ha gent que creu que les referències a Formentera són al llibre El far de la fi del món, possiblement per la coincidència del far del títol amb aquest far que en realitat hi ha a La Mola, creença que sembla ser no del tot correcte.

En qualsevol cas, el Far de Sa Mola és un far impressionant, majestuós…. no en va se’l coneix com el Far de Formentera.

I si no, atureu-vos un moment en aquestes imatges que em fa arribar la violette, impressions capturades amb la tendresa a la punta dels dits: el far, la nit, la lluna…. la presència d’un mar absent….

Oi?

Formentera té dos fars més, petites llumetes repartides per la seva costa que orienten el camí dels vaixells. La violette m’envia també el Far de Barberia, una torra única al final d’un camí erm, orgullosa, reptant el vent….

Cada far, una història…..____________________
Per a compartir-ho:
.

Deixar una resposta

*