El Racó del Far al Diari ARA

divendres, 1 de juny de 2018

Fa ja molts mesos que no actualitzàvem aquest espai. No hi cal disculpa, hi ha moments en que la vida et passa al davant i mica en mica et pren els espais, o te’ls canvia. I malgrat aquesta absència, mai no hem volgut despenjar aquest blog perquè entenem que la informació i la vida que hi ha bé valen un manteniment tècnic per a poder seguir ensenyant-se la món. Voilà.

I en aquest ensenyar-se al món, ens va contactar la Cristina Torra (@cristinatorra), periodista col·laboradora del Diari ARA que estàva treballant en un reportatge sobre fars i volia també sentir en nostre batec.

D’aquella trobada, i de la gran feina que hi va fer abans i després, el diari ARA en va publicar el passat dissabte dia 26 de maig de 2018 un molt bon reportatge a la seva secció Estils i Gent.
Podeu recuperar-lo aquí Fars: Llums que guien.

far-Sant-Sebastia_2020608164_54083683_987x555

No deixeu de llegir-lo, hi trobareu un text que flueix, fàcil, complet i molt ben documentat del que son i el que representen els fars catalans a dia d’avui. I ep, hi sortim!!

Moltes gràcies, Cristina!!
Gràcies a tots!!

llunadepapr____________________
Per a compartir-ho:
.

_______________________________________________________________

El Far de Punta Albir (1863-2013)

dimecres, 8 de maig de 2013

Situació: Punta Albir, al Parc Natural de la Serra Gelada, Alacant (38º 33,8´ N, 0º 03,0´ W)
Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: 112 m
Forma del far: Torre cilíndrica de 8 mets sobre edific rectangular
Longitud de l’esclat: fins a 15 milles.

El Far de Punta Albir es troba situat al Parc Natural de la Serra Gelada, Alacant, i és  ancorat a la Punta Albir que li dona nom, al litoral del poble d’Alfàs del Pi.  Inaugurat el 30 d’abril de 1863, aquest far forma part del Plan General de Alumbrado Marítimo al regnat d’Isabel II; així, la seva estructura és la d’un edifici rectangular de dues ales comunicades per un patí, amb una torra cilíndrica a la banda del mar, ben a prop de l’espadat.

Far de Punta Albir

Imatge de Fernando Bayo

Aquest és un far, la memòria del qual perdura en el poble que li dona municipi. En Vicente Frasés (imagenalfas) ens escriu per a compartir-nos un documental sobre el Far de Punta Albir que han realitzat des de l’Ajuntament de L’Alfàs del Pi (Alacant) en el 150è aniversari del Far.

El documental recull els records de tot un poble en relació a aquest far (documents, fotografies, anècdotes, vivències, sentiments) recuperats dels calaixos dels propis protagonistes o de la memòria col·lectiva.

Un dels protagonistes del documental és n’Antonio Hurtado Herrera, andalús i gadità, faroner d’aquest far d’Albir entre el 1953 i el 1959.

Val la pena aturar-se a mirar amb calma aquest material que, de manera molt planera i alhora ben documentada, ens apropa a la humanitat i alhora la ferotgia d’un indret i d’un far.

A dia d’avui, al Far allotja el Centre d’Interpretació Far de l’Albir, on es recull la vida dels faroners i la interpretació del parc natural on es troba. S’han recuperat antics estris dels seus últims habitants que eren dues famílies encarregades del seu manteniment i correcte funcionament.

Al costat del far hi ha restes d’una antiga torre de guaita.____________________
Per a compartir-ho:
.

_______________________________________________________________

Fars Catalans al Racó

dimecres, 26 de setembre de 2012

No son tots els fars catalans, només aquells que hem visitat alguna vegada pel Racó del Far: inicia a  Punta S’Arnella i acaba amb postaler després de l’Antic Far de la Banya al Port de Tarragona com a més al sud.

Ja han estat presentats aquí doncs, però el vídeo en fa recull, com a introducció multimèdia d’un projecte interactiu en el que estem començant a treballar.  Aquí queda doncs, per a gaudir-lo.

.

.____________________
Per a compartir-ho:
.

_______________________________________________________________