El far d’Alexandria

Situació: Illa de Pharos, Alexandria, Egipte  31º 12′ 51″ N 29º 35′ 06″ E
Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: aprox 134 m
Forma del far: torre cilíndrica, sobre una octogonal i ambdues sobre un edifici quadrat.
Llampada: Miralls de dia, foguera de nit.

Longitud de l’esclat: 35 milles.


El far d'Alexandria

El far d'Alexandria

.

El far d’Alexandria (també anomenat la torre de Faros) fou considerat una de les set meravelles del món.

Fou construït al segle III aC en època hel·lenística i va estar en funcionament durant molt de temps, fins que dos terratrèmols l’enderrocaren al segle XIV.

Era una torre que el rei egipci Ptolemeu Sòter va decidir construir per guiar els vaixells cap al port d’Alexandria i identificar la situació de la ciutat des de molt lluny; l’edifici es va acabar durant el regnat del seu fill, Ptolemeu II Filadelf. En va dirigir les obres l’arquitecte Sòstrat de Cnidos i es creu que mesurava 134 metres d’alt; en aquella època fou una de les estructures més altes aixecades per la mà de l’home.

alejandria faro 1

Moneda amb el far d'AlexandriaConstruït amb blocs de pedra blanca, el far estava dividit en tres seccions: una base quadrada, una part central de forma octagonal i, al remat, una capçalera cilíndrica. Al capdamunt estava equipat amb espills metàl·lics que n’assenyalaven la posició reflectint la llum del sol; i a les nits, a falta de llum, s’hi encenia una foguera que, segons es diu, es veia des de més de 50 km lluny. Tal com es pot veure en imatges del far reproduïdes en monedes romanes encunyades a la seca d’Alexandria, tenia quatre estàtues de tritons bufant uns corns, un a cada cantó de l’edifici. En el període romà també hi havia una estàtua de Posidó dalt de la torre.

La torre agafa el nom de la illeta connectada artificialment per un dic amb el port alexandrí on es va situar, anomenada Faros. Aquest topònim ha estat l’origen etimològic de la paraula far en moltes llengües romàniques, com en català mateix, en francès (phare), en italià (faro), en portuguès (farol), en espanyol (faro) i en romanès (far). El nom de la torre de Faros, doncs, designarà totes les construccions posteriors realitzades a fi de mostrar el camí als vaixells.

Fou severament malmès pel terratrèmol del 956 i més tard pels dels anys 1303 i 1323. Fins i tot el poc que en quedava va desaparèixer el 1480, quan el soldà egipci d’aleshores, Qaitbay, n’utilitzà els enderrocs per construir un fort allà prop, que encara existeix.

el caminant

(extret de la Wikipedia)____________________
Per a compartir-ho:
.

4 Respostes to “El far d’Alexandria”

 1. 3cat24 escrigué:

  Hola,

  El 3cat24, pàgina web de notícies de TV3 i Catalunya Ràdio, vol mostrar el que es fa a la Blogosfera catalana i diàriament destaquem un blog amb contingut interessant. Avui dimecres 2 de desembre li ha tocat al “Racó del far”. Ho pots veure aquí:

  http://www.3cat24.cat/blogs

  I aquí un llistat de tot el que hem recomanat des que vam començar el 9 d’octubre del 2008.

  http://www.3cat24.cat/noticia/326283

  Si tens cap problema o vols que no el destaquem, només ens ho has de dir.

  I si ens pots recomanar un altre blog en català que consideris bo, ho farem en nom teu.

  El teu ens el va recomanar l’Adrià Fontcuberta.

  Salutacions

 2. hypatia escrigué:

  Cap problema!!
  Tota manera, em sembla que la recomanació no us ha quedat tecnològicament fina a la vostra web: no es veu o no apareix

  Somrissets
  =;)

 3. Joana escrigué:

  He trobat molt interessant questa informació i sobretot molt entretinguda…

  Gràcies,Joana

 4. hypatia escrigué:

  Moltíssimes gràcies, Joana,
  sigues molt benvinguda!!
  i rep una forta abraçada

Deixar una resposta

*