El Far de Punta Albir (1863-2013)

Situació: Punta Albir, al Parc Natural de la Serra Gelada, Alacant (38º 33,8´ N, 0º 03,0´ W)
Alçada del foc lluminós sobre el nivell del mar: 112 m
Forma del far: Torre cilíndrica de 8 mets sobre edific rectangular
Longitud de l’esclat: fins a 15 milles.

El Far de Punta Albir es troba situat al Parc Natural de la Serra Gelada, Alacant, i és  ancorat a la Punta Albir que li dona nom, al litoral del poble d’Alfàs del Pi.  Inaugurat el 30 d’abril de 1863, aquest far forma part del Plan General de Alumbrado Marítimo al regnat d’Isabel II; així, la seva estructura és la d’un edifici rectangular de dues ales comunicades per un patí, amb una torra cilíndrica a la banda del mar, ben a prop de l’espadat.

Far de Punta Albir

Imatge de Fernando Bayo

Aquest és un far, la memòria del qual perdura en el poble que li dona municipi. En Vicente Frasés (imagenalfas) ens escriu per a compartir-nos un documental sobre el Far de Punta Albir que han realitzat des de l’Ajuntament de L’Alfàs del Pi (Alacant) en el 150è aniversari del Far.

El documental recull els records de tot un poble en relació a aquest far (documents, fotografies, anècdotes, vivències, sentiments) recuperats dels calaixos dels propis protagonistes o de la memòria col·lectiva.

Un dels protagonistes del documental és n’Antonio Hurtado Herrera, andalús i gadità, faroner d’aquest far d’Albir entre el 1953 i el 1959.

Val la pena aturar-se a mirar amb calma aquest material que, de manera molt planera i alhora ben documentada, ens apropa a la humanitat i alhora la ferotgia d’un indret i d’un far.

A dia d’avui, al Far allotja el Centre d’Interpretació Far de l’Albir, on es recull la vida dels faroners i la interpretació del parc natural on es troba. S’han recuperat antics estris dels seus últims habitants que eren dues famílies encarregades del seu manteniment i correcte funcionament.

Al costat del far hi ha restes d’una antiga torre de guaita.____________________
Per a compartir-ho:
.

Deixar una resposta

*