Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània

Era el 14 d’octubre, en un dia que començava tèrbol però que es va desvetllar en radiant, que tornàvem al Far de Tossa….

Làmpada Far Tossa

Làmpada Far Tossa

Far de Tossa

Far de Tossa

Ja comentàvem, en parlar d’aquest far que, des del 2005, l’edifici alberga el Centre d’Interpretació de Fars de la Mediterrània, que vol donar al visitant les claus per entendre els orígens del far, des de l’evolució tecnològica fins a la història del mític far d’Alexandria.

Aquesta vegada, vam visitar-lo:

Entrada al Centre d'Interpretació dels Fars

Entrada al Centre d'Interpretació dels Fars

El Centre està concebut com un espai absolutament sensorial que, d’una forma molt didàctica i traspassant les barreres d’idioma i cultura, permet endinsar-se al món dels fars fins a l’emoció.

Comença fosc i blau, de fons la remor del mar embravit, un espai reduït de desorientació que aïlla la percepció del món exterior.

Els llums parpallegen a la llunyania i, poc a poc, enceta un espai il·luminat que presenta en escènes la història dels fars, des de les primeres fogueres ran de costa fins als més sofisticats radiofars.

Encara amb l’ullet a les ninetes, passegem al peu de l’escala de ferro del propi far per accedir a la quotidianitat de la vida del faroner i la seva família, la duresa i l’aïllament d’una feina molt especial, els valors de perseverança, vigilància metòdica, vocació….

Un següent audiovisual es fa ressó dels far a la literatura i al cinema, esquitxos de textos i d’escènes amb els fars de fons o de protagonistes, les obres més rellevants nascudes del món dels fars.

El Centre té també un espai didàctic, on vam resseguir diferents tipus de bombeta i de làmpades, artil·lugis de moviment, imatges,… i un panell lluminós que il·lustra, en llum i en imatge, la cadència d’un munt de fars d’arreu del món, esclats tots diferents, asincrònics, latents…

La Tècnica del Centre és una persona excepcional, propera i càlida.  Només comentar-vos, com a apunt, que va deixar entrar la Kira al museu…. i que aquesta es mirava els audiovisuals amb una curiositat creixent, astorada, de sorpresa….

En sortir, encara l’emoció apretant-nos el batec, ens vam asseure al bar del far a prendre unes cervesetes davant d’una vista, mar, far i núvols, espectacular

Bar-Far-Mar

Bar-Far-Mar

Bar-Far-Mar

Bar-Far-Mar

moon_trans____________________
Per a compartir-ho:
.

7 Respostes to “Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània”

 1. elur escrigué:

  jo visc a sota d’un Far… que no té mar, però sí a qui guiar.

  per molts anys! molts petons i records!!

  ;***

 2. hypatia escrigué:

  un far, que no té mar….?
  … em ve al cap: lluna ))

 3. elur escrigué:

  veus? no hi havia caigut… però no volia dir aquest, sinó aquest:
  http://www.selva.cat/municipis/index.php?id_muni=23&apartat=guia&sub=turis

 4. hypatia escrigué:

  El Santuari del Far….
  què maco!! no el coneixia, nop
  (em sembla que me l’apunto a l’agenda de sortides….)
  ;****

 5. Joana escrigué:

  Molt interesant, de nou :)

 6. [...] és una pel·lícula rodada en 16 mm. que forma part dels audiovisuals del Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània a Tossa de Mar, [...]

 7. [...] és una pel·lícula rodada en 16 mm. que forma part dels audiovisuals del Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània a Tossa de Mar, [...]

Deixar una resposta

*