Venen cada dia…

Arrossegant els peus, travessen el menjador fent tentines, a passes petites entre les tauletes apinyades, i van a seure al racó del fons de la barra, encofurnades sota una de les televisions que penja del sostre i que baladreja a mig gas les notícies sensacionalistes del migdia.  Un cop assegudes, amb penes i treballs, d’esquena a la pared, observen sense curiositat el formigueig del migdia en aquell bar de treballadors que s’omple progressivament de cridòria i de fum.

El Trobador

El Trobador

Deuen ser germanes, s’assemblen.
O potser no que no ho son, i s’assemblen d’aquella manera que acaben assemblant-se la gent a força de conviure.  Totes dues grans, totes dues amb un embalum considerable, totes dues amb “pinta d’homenots” -que diria la meva mare-, totes dues desvalgudes…. bé una més que l’altre

Dinen de costat i en silenci, tres plats complets, vi, postres i cafè, com si saciessin tota la fam de cada dia en un sol àpat, reconcentrades en cada queixalada que es fan arribar a la boca des d’una forquilla que tremola a les seves mans grassonetes.

Mai no miren a ningú, mai no parlen amb ningú….

Dino cada dia a la taula del davant
Em van ensenyar a saludar quan arribo i quan me’n vaig (habitualment sóc més ràpida que elles menjant… també hi deu fer que m’escatimo les postres per mantenir o intentar mantenir a ratlla el meu sobre-pes sempre rebel): un cop de cap, un “hola” i un “que vagi de gust”.  Ho faig amb tots els habituals del local amb qui, a força de veure’ns cada dia, hem establert uns lligams subtils de complicitat: quan hi som tots, sembla que les coses estan bé, on han de ser; si falla algú, la cosa com-grinyola….

Avui, una trucada de darrera hora m’ha endarrerit i no he aconseguit la meva taula al racó assolellat.  Tan se val, m’adapto.

Entre l’amanida i el bistec, de sortida cap a casa, han fet marrada fins la meva taula:

  • Avui sembla que li ha tocat més lluny -em diu-
  • -faig-, és que m’he endarrerit una mica més del compte

Fan que sí amb el cap i em somriuen.  I jo els hi somric.
Les miro mentre s’adrecen cap a la porta…. i el cor se’m nega de tendresa.

Venen cada dia,
tret de quan plou, que sospito que el Manolo els porta el dinar a casa.

moon_trans

__________________________
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • Print